Afgelopen week was een rollercoaster van inspiratie, interactie en vooral heel veel passie! Samen met Lieke Brugman, die terecht de titel ‘Leraar van het Jaar’ draagt, heb ik het privilege gehad om bij ‘Skills – The Finals‘ betrokken te zijn. Dit evenement, een ware showcase van talent, was het toneel waar jonge vakmensen in de dop hun vaardigheden naar een hoger niveau tilden.
Een van de hoogtepunten van deze ervaring waren ongetwijfeld de rondleidingen die wij mochten verzorgen. Zo stonden we direct na de officiƫle opening van Skills in contact met een groep bestuurders, die zichtbaar onder de indruk waren van het talent en de organisatie. De mogelijkheid om tijdens een accountmeeting nieuwe samenwerkingen te verkennen, bijvoorbeeld met innovatieve partijen als Guruz of Prowise, prikkelt de verbeelding over wat de toekomst ons kan brengen.
Ook de betrokkenheid bij een internationaliseringsevent, geĆÆnitieerd door Nuffic, benadrukte de waarde van wereldwijde verbindingen in het onderwijs. Maar wat mij het meest raakte, was de passie die ik zag bij de studenten en docenten. De interviews met docenten over het belang van vakmanschap in het onderwijs waren bijzonder verrijkend. De ware essentie van Skills – The Finals werd echter belichaamd door de studenten zelf. Hun toewijding, ongeacht het vakgebied – of ze nu schilder, stucadoor, beveiliger of onderwijsassistent waren – was een levend bewijs van de kracht van passie in het vakmanschap. Het moment dat deze jonge talenten het podium mochten betreden om hun welverdiende medailles in ontvangst te nemen, was simpelweg ontroerend. Natuurlijk ook super trots dat we bij het ROC van Twente 18 medailles mochten meenemen naar huis!
De Skills-wedstrijden zijn niet alleen een podium voor studenten om hun vakmanschap en talent te etaleren, maar vormen ook een belangrijk element in de professionele ontwikkeling van docenten en begeleiders. Deze wedstrijden belichten het belang van voortdurende groei, innovatie en het streven naar uitmuntendheid, niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de professionals (docenten) die hen begeleiden.
Voor docenten en begeleiders bieden de Skills-wedstrijden een unieke kans om de nieuwste technieken, technologieĆ«n en trends in hun vakgebied te observeren en te leren. Dit stelt hen in staat om hun lesmethoden te verrijken en te vernieuwen, wat uiteindelijk ten goede komt aan hun studenten. Het directe contact met de industrie en de praktische toepassing van vaardigheden in een competitieve setting zorgen voor een dynamische leeromgeving die zowel leraren als studenten stimuleert om boven zichzelf uit te stijgen. Hoe hoog leg je de lat voor jezelf?!….
Het is deze passie, deze toewijding, die de wereld vooruit helpt. En ik? Ik ben slechts een getuige van de ongekende mogelijkheden die ontstaan wanneer jonge mensen hun dromen najagen. Ken je het nu niet en heb je interesse meld je aan als bezoeker voor volgend jaar! Dan worden de Skills gehouden in Amsterdam!