Interview – Erasmus+ Magazine 2024!


Ik ben ongelofelijk trots dat we met ons initiatief in het magazine van Erasmus+ 2024 staan. Als mbo-docent van het jaar 2022/2023 ben ik vaak in de schijnwerpers binnen de onderwijsgemeenschap. Ik had de eer om hoofdspreker te zijn op het Erasmus+ Annual Event in 2023 en sta bekend als een fervent voorstander van innovatief onderwijs. Dit heeft mij ertoe aangezet om soms letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden te treden… oftewel buiten de lijntjes te kleuren!

Een van de meest memorabele initiatieven die ik heb mogen leiden, was een reis naar Griekenland met mijn mbo-studenten van niveau 1 en 2. Deze reis begon als een simpele discussie in een delicatessenwinkel in Hengelo over de prijs van olijfolie. Toen de studenten de prijs in twijfel trokken, ondanks mijn uitleg over het complexe productieproces, zag ik hierin een perfecte leermogelijkheid. Dit leidde tot het toffe idee om naar Griekenland te gaan en zelf olijven te plukken om zo het productieproces van dichtbij te ervaren.

De voorbereidingen voor deze reis waren intensief en leerzaam. We hebben onder andere samengewerkt met het International Office van het ROC van Twente, waar ik tot dan toe nog nauwelijks contact mee had gehad. We ontdekten dat we via Erasmus+ een subsidie konden aanvragen, wat ons plan werkelijkheid maakte. In een sneltreinvaart, slechts zes weken na ons bezoek aan de winkel, zaten we al in het vliegtuig naar Griekenland.

De reis zelf was niet alleen een praktische leerervaring, maar het bracht ons ook dichter bij elkaar. Het overwinnen van culturele verschillen en het begrijpen van elkaars achtergronden zorgden voor een dieper wederzijds respect en meer begrip onderling. Het hoogtepunt van de reis was natuurlijk het plukken van de olijven, waarbij de studenten ook groepsopdrachten uitvoerden die hen inzicht gaven in andere aspecten van de Griekse cultuur, zoals de natuurlijke warmwaterbronnen van Eftalo├║.

De impact van deze reis op de studenten was enorm. Zij hebben niet alleen geleerd hoe producten van begin tot eind worden verwerkt, maar hebben ook belangrijke persoonlijke en interculturele vaardigheden ontwikkeld. Deze ervaring heeft duidelijk gemaakt dat ook studenten van mbo niveau 1 en 2 enorm kunnen profiteren van internationale ervaringen. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen en kijk ernaar uit om in de toekomst meer van dit soort initiatieven te ondernemen.

Geef een reactie

Verberg de preloader