Terrasjes pakken is een grote bezigheid van mij en die van Inge. Nu we dan toch naar China en Tibet gaan moet er natuurlijk ook daar een terrasje gepakt worden. Blijkt het vanaf dag 1 in China erg moeilijk te zijn om terrasjes te vinden omdat de meesten alles binnen hebben en niet buiten zitten. Dus we waren al erg benieuwd of dit in Tibet misschien anders zou zijn want het is en blijft toch nog een “staat” op zich zelf.
Na een lange reis via de hemeltrein in Lhasa aangekomen slenteren we door de stad en kijken onze ogen uit. Op het eerste gezicht lijken er geen terrasjes maar als je naar boven kijkt, boven op de gebouwen staan daar gewoon stoeltjes en serveren ze eten… NOU dan moet er toch ook wel een biertje te vinden zijn? En ja wel via een warenhuis kan je de roltrap naar boven nemen wat heel erg vreemd is omdat het warenhuis voor 80% leeg staat. En dan boven aan moet je zoeken naar de deur richting het restaurant en jawel een terras met uitzicht op Potala Palace, de Jokhang Tempel, Boedisten die al biddend de ronde maken om de Jokhang Tempel en vooral heel veel rust. Lhasa is een drukke stad en wanneer je hier boven op het terras zit en daar voor de rest geen toeristen zijn maar enkel een paar locals geniet je pas echt van elkaar en van het Lhasa bier dat er wordt gebrouwen in de buurt. Het is nog wel steeds doordrinken daar want een biertje is direct 0,6 liter. HEERLIJK, 25 graden, een uitzicht om nooit meer te vergeten en een biertje!
Tibet is een geografisch gebied en een voormalige zelfstandige staat op het Tibetaans Hoogland. Het heeft historisch een eigen volk, cultuur, taal en twee religies: de bön en het Tibetaans boeddhisme. Sinds de invasie van Tibet van 1950-51 behoort het tot de Volksrepubliek China en is het staatkundig verdeeld over een aantal Chinese provincies, waaronder de gehele Tibetaanse Autonome Regio en delen van Sichuan en Qinghai.
Cultureel worden ook Ladakh en Sikkim in India, Bhutan en sommige delen van Nepal tot Tibet gerekend. De Tibetaanse Autonome Regio grenst in het zuiden en westen aan Nepal, Bhutan, Myanmar en de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir en Himachal Pradesh, Sikkim, Arunachal Pradesh. Van noord naar oost grenst het aan de provincies Sinkiang (Turkestan), Gansu, Sichuan en Yunnan.
Tot 1950, toen het Volksbevrijdingsleger Tibet binnenviel, was Tibet een onafhankelijk land, met een theocratische regering. In de uithoeken van Tibet was de macht in handen van lokale krijgsheren. Voor 1950 was de belangrijkste religieus en politiek leider de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso. In 1959 vluchtte hij naar India, waar hij tot de democratische hervormingen van 2000 de regering in ballingschap leidde.