Grand Canyon bezoeken

Wat een geweldige dag was dit zeg! Grand Canyon wilde ik altijd al zien en makkelijker dan vanuit Las Vegas hier naar toe te gaan is er volgens mij niet. Vanmiddag werden we rond 11 uur opgehaald om naar het vliegveld te worden gebracht. Vanaf hier hebben zijn we in 45 minuten naar de West Rim (door de Grand Canyon en langs de Hoover Dam) gevlogen om daar een aantal uur te genieten van het uitzicht, een BBQ en alle andere toeristische dingen! 🙂 Ik ben fan!

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado deze kloof in het landschap doen ontstaan. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado erodeert ongeveer 16 cm per 1000 jaar. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen circa 2 miljard jaar oud. De geologische structuur is onderdeel van de Grand Staircase.

Van de leeftijd van de canyon zèlf werden in verschillende gepubliceerde o

nderzoeken zeer verschillende opgaven gedaan. Een onderzoek in dat Nature werd gepubliceerd kwam op 70 miljoen jaar. Een zeer recent onderzoek komt uit op 6 miljoen jaar[1]. In wetenschappelijke kring wordt over deze kwestie veel gediscussieerd.

Ondanks de grote breedte is de overkant van de canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is.

De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept door de verschillende samenstellingen van de lagen in de successie. Het rode gesteente van de Grand Canyon wordt op zijn mooist gewaardeerd vlak na zonsopkomst en even voor zonsondergang. Het wordt daarom vaak aanbevolen om rond deze tijden de Canyon te bezoeken.

9 thoughts on “Grand Canyon bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verberg de preloader