Een potje surfen…. staat al die tijd al op mijn lijst maar nog nooit gedaan… waarom? Geen idee. Mooi moment om op Terschelling samen met Roy de golven te trotseren. Hoewel het totaal niet overkomt op het filmpje waren de golven redelijk hoog, konden we na een aantal golven redelijk blijven staan en zijn we heel enthousiast geworden over het surfen!
Maar wat zegt Wikipedia over Surfen?
Surfen (of golfsurfen) is de op één na meest oorspronkelijke vorm van boardsporten die er is. Sporten als skimboarden, windsurfen, kitesurfen en wakeboarden, maar ook skateboarden en snowboarden zijn hieruit ontstaan. Surfing, de Engelse uitdrukking voor het ‘rijden’ op golven en branding, is een watersport waarbij men zich door de kracht van de aanrollende golven van de branding naar het strand laat drijven.
Golven ontstaan gewoonlijk ver op zee door wind of storm. Wanneer deze golven de kust naderen worden ze heviger. Het water is daar immers ondieper en moet ergens naartoe waardoor de golven omhoog komen. Doordat de onderkant van de golf vertraagt door wrijving met de zeebodem ontstaat de zogenaamde krul in de golf. Afhankelijk van snelheid, richting, kracht van de golfbeweging en de vorm en steilheid van de bodem kunnen verschillende soorten golven ontstaan die variëren in vorm en kracht.
Een golfsurfer gebruikt de steilheid van de voorzijde van de golf om snelheid en drijfkracht te creëren en door de ontstane vrijheid in beweging dat gedeelte van de golf te kunnen opzoeken waar nog meer snelheid te behalen valt. Hierbij worden verschillende bewegingen, oftewel trucjes, gebruikt. De manier waarop de bewegingen gemaakt worden past vaak bij een surfstijl, die de surfer zelf lief heeft. Dit heeft ook te maken met het type plank waarmee gesurft wordt. Longboarders die gebruikmaken van langere en bredere planken maken vaak sierlijke bewegingen, terwijl shortboarders vaak agressiever bewegen om veel water te doen opspatten.
Ontdek meer van Dimitri van Dillen
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.